Podle čeho vybrat kuchyňskou linku

Už nechcete být po vaření unavení? klikněte na odkaz a skočte na to 🙂

Níže přepis videa. Podle své libosti koukněte na video nebo si počtěte
………………………………………………………………………………………………………………….

Nedávno jsem natrefila na jeden rozhovor mezi paní, která chtěla radu, kde sehnat velkou zhruba 3 metrovou kuchyňskou linku, aby nestála 50.000,- Kč.
Pan z oboru se jí snažil vysvětlit, že aspoň trochu kvalitní TAK velkou kuchyň za takové peníze nesežene. Že to jsou vyhozené peníze. A pokud chce, aby aspoň nějakou dobu vydržela, ať si pořídí kvalitnější materiály.

Strhla se hádka… Paní se na něj osočila, že každý nemá 100.000,- Kč na novou kuchyň a že zřejmě pán má nouzi o klienty, protože se jim snaží prodat zbytečně předražené kuchyně.

No, docela ohnivá diskuze, která pramenila z velkého nedorozumění a nepochopení snahy poradit…

Pojďme si tedy říci, na co se zaměřit u výběru kuchyňské linky:

V první řadě si řekněme, co je pro nás prioritou. Jestli je to kvalita nebo levná cena. Většinou tyto dvě hodnoty nejdou ruku v ruce… Musíme si vybrat, protože oboje prostě nedostaneme. Jak říká můj oblíbený truhlář: za cenu „Škodovky“ „Jaguára“ nepořídíme…

V čem je rozdíl?
Ve všem. Ač se to nezdá, tak levnější cena bývá někde poznat. Lajk to často poznat nemusí, ale věřte, že rozdíly tam jsou. A to dost výrazné. Např. v tloušťce použitých materiálů, skladbě, povrchové úpravě, použitém kování, ve spojích… Nejvíc si toho všimnete např. u šuplíků levných kuchyní. Tam cítíte, jak jsou takový „vyvyklaný“, jak kdyby vychozený.

Na co to má vliv?
Často na délku životnosti, údržbu, snášenlivost při styku s vodou, noži, párou a dalšími věcmi, které často v kuchyni používáme. Dál to většinou poznáme v pohodlnosti, správném tzv. „chození“ právě tech šuplíků, zavírání dvířek, tlumení apod.

Co je tedy důležité?
Důležité je si říci, jak dloucho chceme, aby nám kuchyň vydržela a dělala radost. Prostě jak dlouho ji chceme mít. To samozřejmě taky může souviset s intenzitou používání. Čím víc jí používáme, tím víc ji opotřebováváme a dřív se případné neduhy a „vychození“ u levných variant mohou o to víc projevit.

Proč není dobré používat ty nejlevnější materiály?

Jak už jsem říkala, kvalita je velmi často jiná, tzn. horší a tedy životnost v mnoha případech o dost kratší.

Spočítejte si to…
Neříkám, že musíte za každou cenu pořizovat to nejnovější a nejdražší, ale spíš si spočítat, jak dlouho chceme, aby nám kuchyňská linka sloužila.
Je samozřejmě rozdíl, jestli ji používáme jednou do měsíce na šálek kávy a nebo v ní vaříme 3x denně.

Zkuste si propočítat hodnotu vložených peněz v poměru s životností a nutnou obměnou. Dost často můžete zjistit, že takovou „levnou“ kuchyň zaplatíte vícekrát, než pořízenou napoprvé kvalitnější, která vám bude sloužit třeba i 3x déle.

Jste vyznavači nejnovějších módních trendů a máte rádi časté změny?

Samozřejmě pokud Váš styl jde ruku v ruce s nejnovějšími módními trendy nebo rádi střídáte barvy i materiály, i tady je volba. Pak řeknu: „OK, na rok, dva dobrý“ a nemá smysl do toho vrážet spousty peněz, když ji za chvíli vyměníte za jinou. Ale i tak… prostě ten požitek s každým zavřením šuplíku, zavřením skříněk, tichost a ladnost chodu může být diametrálně odlišný.

A co říct na ZÁVĚR?
Po správném výběru, realizujte a dělejte si radost přesně podle vašeho stylu. Realizujte a podělte se se mnou, jak jste s vaší kuchyní spokojení. Je perfektní? Nebo se postupem času vylouply věci, s kterými jste nepočítali?

Klidně přiložte i obrázek vaší kuchyně, ať se můžem i my inspirovat, získávat zkušenosti a názory ostatních. Každý jsme jiný, každému vyhovuje něco jiného a každý máme jiné zkušenosti.

Díky moc, že jste dočetli až sem, těším se na vaše kuchyně, zkušenosti.

Vaše Jana

Komentujte